„Megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk” - vendégoktatók a pécsi orvoskaron

2024. április 8.

Dr. Alexy Tamás és dr. Snigdhasmrithi S. Pusalavidyasagar, a Minnesotai Egyetem (Minneapolis, USA) egyetemi docensei vendégoktatókként a kötelező tantárgyak keretében nagyelőadásokat tartottak a hallgatóknak 2024. március 13-án, a PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikájának a meghívására. Alexy doktor a kardiológia tárgy keretében az előrehaladott szívelégtelenségről és a szívtranszplantációról beszélt, míg dr. Snigdhasmrithi S. Pusalavidyasagar a pulmonológia tárgy keretében az alváshoz kapcsolódó rendellenességekről. Dr. Snigdhasmrithi S. Pusalavidyasagar először járt a pécsi orvoskaron, míg dr. Alexy Tamás már 2022 óta oktat az I. sz. Belgyógyászati Klinikán, a kardiológia kötelező tantárgyon belül tantermi előadásokat és konzultációkat tart magyar és angol nyelven. Tavaly habilitált egyetemünkön, és a PTE díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülésén, 2024. március 14-én egyetemi magántanári címet kapott.

 

Schweier Rita írása

 

Az alváskutatás egy nagyon fiatal, új tudományterület volt akkor, amikor befejeztem a rezidensi képzésemet, ezért is vonzott ez az irány, no meg azért, mert van benne egy kis kardiológia és egy kis pulmonológia is, tehát mindkét szakterülettel lehet foglalkozni. A szakképzésemet a Mayo Klinikán végeztem, ahol szoros együttműködést sikerült kialakítanunk a kardiológusokkal, és ez a Minnesotai Egyetemen is folytatódott. Ma is sikeres kollaboráció zajlik közöttünk, amit nagyon élvezek” - nyilatkozta dr. Snigdhasmrithi S. Pusalavidyasagar, a Minnesotai Egyetem docense.

Mint mondta, főként a nők szülés körüli szívelégtelenségét és alvászavarait kutatja, mivel ez egy egyre több kismamát érintő, nagyon specifikus terület, ám bőven lehet még mit vizsgálódni a témakörben úgy kardiológiai, mint neurológiai aspektusokból.

Hálás vagyok, hogy itt lehetek a pécsi orvoskaron, remélem, hogy visszatérhetek ide oktatni, hisz az alvásmedicinában rengeteg olyan terület van, amelyekről szívesen beszélnék. Szeretnék kollaborációkban is gondolkodni az itteni szakemberekkel az alvástudományon belül, és azon kívül is, a kardiológia vagy a belgyógyászat területén” - tette hozzá dr. Snigdhasmrithi S. Pusalavidyasagar, aki mindössze három napja érkezett Magyarországra, de már ezen rövid idő alatt is megragadta hazánk gazdag történelme, hangulata.

Dr. Alexy Tamás és dr. Snigdhasmrithi S. Pusalavidyasagar közös publikációkat jelentetnek meg a szívelégtelenség, illetve a végstádiumú szívelégtelenség és az alvászavar témakörében, ami - nemtől függetlenül - az egész populációt érinti. Alexy doktor sokat dolgozik a pécsi kardiológus szakemberekkel is, legutóbb dr. Tóth Kálmán és dr. Halmosi Róbert professzorokkal született közös publikációjuk a rezveratrol szívre gyakorolt hatásairól. Együttműködésük a jövőben is folytatódik közös kutatásokkal és előadásokkal.

Nagyon szoros és egyre erősebb a kapcsolatom a pécsi kollégákkal. Mindig örülök, ha visszatérhetek és együtt dolgozhatok velük, hisz csodálatos érzés hazajönni és a régi csapattal együttműködni” - mondta dr. Alexy Tamás, a Minnesotai Egyetem Szívtranszplantációs Programjának orvosigazgatója, a pécsi orvoskar alumnusa, aki a kardiológián belül a legtöbbet a szívelégtelenséggel foglalkozik, és már több mint húsz éve él az USA-ban.

Mint kifejtette, azok sorolandók az előrehaladott szívelégtelenséggel küzdők közé, akiknek nagyon alacsony, 10-20 százalék körüli a szívfunkciójuk. Ezek a betegek egy-két éven belül meghalnának, ha nem segítenének nekik gyógyszeresen, eszközösen, illetve transzplantációval.

Az intézetünkben 42 szívtranszplantáció történt tavaly, a közeli Mayo Klinikán 60-70-et, egész Amerika területén pedig 4500-at végeznek évente. Ez viszonylag magas szám és egyre növekszik, ám a betegek létszámához viszonyítva sajnos még mindig nem elegendő. A transzplantációt követően az egyéves túlélés 93-94 százalék körüli, és a betegek fele 12-13 év után is él. Ha nem végeznénk el az átültetést, akkor körülbelül a 8-10 százalékuk élne még két évig” - sorolta az adatokat.

A megelőzésről szólva elmondta, hogy ez területenként változik az USA-ban. A nyugati részen élők jobban odafigyelnek rá, mint a középső vidéken élők.

Az egyetemi magántanári kinevezésemet az itteni csapatnak köszönhetem, rettenetesen jó érzés, hogy megkaphattam és nagyon büszke vagyok rá!” - nyilatkozta, hozzáfűzve, hogy évi két alkalommal a jövőben is örömmel jön a pécsi orvoskarra. Mint mondta, megtiszteltetés számára, hogy itt lehet, hálás érte dr. Tóth Kálmán és dr. Halmosi Róbert professzoroknak.

Dr. Tóth Kálmán és dr. Alexy Tamás az ünnepi szenátusi ülés után

 

Fotó:

Verébi Dávid