Fontos az idült vesebetegség korai felismerése

2024. március 6.

Majdnem kétszer annyi ember szenved idült vesebetegségben, mint diabéteszben, mivel kezdeti stádiumban tünetmentes. A legtöbben nem is sejtik, hogy érintettek, pedig minden harmadik 65 év feletti magyar ebbe a csoportba tartozik – írja az index.hu a vese világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztató kapcsán.

A cikkből kiderül, hogy a Magyarországon néma népbetegségnek számító, mintegy 1,5 millió embert érintő idült vesebetegség (CKD) időben felismerve jól kezelhető, és súlyos szövődményeinek a kialakulása megelőzhető. A vesebetegség világszerte egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent, becslések szerint ma már a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti, előfordulása valamivel gyakoribb a nőknél és a 65 éven felülieknél. A betegség előfordulása és a halálozásban játszott szerepe az elmúlt három évtizedben drámaian megnőtt, ami elsősorban a társadalom elöregedésével magyaráztak a szakértők.

Dr. Wittmann István professzor, a Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum igazgatója, a Magyar Nephrológiai Társaság alelnöke elmondta, hogy a szív- és érrendszeri halálozások kockázatát 14-szeresére növeli a vesebetegség. Hozzátette, hogy kialakulásának leggyakoribb okai közé tartoznak a cukorbetegség, a magas vérnyomásbetegség (hipertónia), a szívbetegség, a vesében fellépő gyulladás, a magas koleszterinszint, valamint a vizeletelfolyási akadály vagy nehezítettség, ami kialakulhat vesekövek vagy prosztataproblémák miatt. A sajtótájékoztatón szó volt arról, hogy bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók tartósan és rendszeresen történő használata is vesekárosodást okozhat, előfordulhat családi halmozódás is az örökletes vesebetegségek miatt, ugyanakkor a családi minta is meghatározza a szerv funkciózavarához vezető életmódot.

„Az enyhe vagy közepesen súlyos krónikus vesebetegség néma, azaz gyakran szinte észrevehető tünetek nélkül alakul ki. Ezért sok esetben véletlenül derül ki, amikor az orvosok rutinszerű egészségügyi ellenőrzéseket, vér- vagy vizeletvizsgálatot kérnek más problémák kivizsgálására” – nyilatkozta dr. Wittmann István.

Az index.hu azt írja, hogy a Pécsi Tudományegyetem csaknem 300 ezer ember laboreredményei alapján 2011–2019 között végzett felmérése megállapította, hogy az idült vesebetegségek kétharmadát nem fedezik fel. A határértékekkel összefüggésben az is kiderült, hogy az igazolt eseteknek csak a harmadát kezelték, ami azt jelenti, hogy az előrehaladott CKD-betegek jelentős részét, akár 30-50 százalékát úgy kezdik dializálni, hogy korábban sosem kaptak szakorvosi kezelést vagy nefrológiai ellátást.

A cikkben szó esik a krónikus vesebetegség tüneteiről, a vese működéséről és feladatairól, a veseelégtelenség típusairól, a megelőzésről, valamint a kezelési lehetőségekről is.

Forrás:

index.hu

Fotó:

Pixabay.com