Eötvös József-koszorút vehetett át dr. Komoly Sámuel a Magyar Tudomány Ünnepén

2023. november 7.

Az Országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. A Magyar Tudomány Ünnepe az MTA által 2003 óta minden év novemberében megrendezett, országos programsorozat, amely hagyományosan a kor legtöbb kérdést felvető problémáira ad tudományos, megalapozott, közérthető válaszokat.

Mint az mta.hu írja, a november 3-ai nyitóünnepségen az egybegyűlteket először dr. Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke köszöntötte.

A tudomány népszerűsítésének feladatáról szólva a következőket mondta: „Míg a tudomány egyszeregyét a gyerekeknek, a diákoknak a tanáraik, addig az iskolapadot már maguk mögött hagyó felnőtteknek mi, kutatók kell, hogy elmagyarázzuk, még akkor is, ha sokszor úgy érezzük, ez a tevékenység az új értéket teremtő tudományos tevékenységtől vonja el az időnket. Meggyőződésem, hogy ez az energiabefektetés megtérül. A tudomány működését megértő, az új eredményekről halló, olvasó ember nehezebben lesz félrevezethető, és fogékonyabbá válik a hiteles forrásból érkező információkra.”

Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke rámutatott, hogy a tudomány művelőinek alapvető feladata, hogy újra és újra nekiveselkedve, minden lehetséges fórumon beszéljenek nemcsak saját eredményeikről, hanem a tudomány működéséről és módszereiről is.

Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény elmúlt több mint száz évét felidézve az SZTE nemzetközi beágyazottságát és az egymást követő kutatói generációk kiválóságát emelte ki.

A nyitóbeszédet és a köszöntőket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki dr. Komoly Sámuelt, az MTA doktorát, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának emeritus professzorát, a neuroimmunológia, neuropatológia terén elért kiemelkedő klinikai és tudományos kutatói munkásságáért, két olyan súlyos neurológiai betegség vizsgálatában és gyógyításában elért eredményeiért, amelyek több millió embert érintenek a Földön, továbbá a Neuroimmunológiai Nemzeti Központ megalakításában játszott vezető szerepéért, sikeres utánpótlás-nevelő munkájáért.

Az mta.hu-n olvasható, hogy a Magyar Tudomány Ünnepének egyik fő témája idén a mesterséges intelligencia lesz. Szó esik továbbá az ukrajnai háborúról, a fenntarthatóság néhány fontos dimenziójáról, terítékre kerülnek környezetvédelmi témák, irodalomtörténész segít eligazodni a Petőfi-legendáriumban, és az is kiderül, miért járt fizikai Nobel-díj az attomásodpercekkel kapcsolatos kutatási eredményekért. A Tudományünnep+ néven ismertté vált, kiemelt eseménysorozatot az érdeklődők élő adásban is figyelemmel követhetik, illetve felvételről is megnézhetik az MTA YouTube-csatornáján.

Forrás:

mta.hu

Fotó:

Kalmár Lajos

mta.hu / Szigeti Tamás