Az Anatómiai Intézet folyosóján állították ki Katatics Zsuzsa alkotásait

2024. február 2.

„Villanások” - ez a címe annak a tárlatnak, ami Katatics Zsuzsa olajfestményeiből és grafikáiból látható az Anatómiai Intézet folyosóján. Az alkotásokat eredetileg a Magyar Idegtudományi Társaság "International Neuroscience Conference Pécs 2024" című konferenciáján, a pécsi orvoskar új aulájában mutatták be január 25-26-án.

Katatics Zsuzsa nyugdíjas, de még aktívan dolgozó, általános iskolai tanár. A Pécsi Tanárképző Főiskolán a biológia-technika szakot, majd Szegeden a rajz szakot is elvégezte. 2007-ben képzőművész-terapeuta diplomát szerzett a PTE Művészeti Karán. 22 éve alkotóműhelyt működtet Dombóváron, ahol jelenleg él. Hobbija az olajfestés, de érdekli a grafika is. Több mint 300 művét eddig 32 önálló kiállításon mutatta be.

Művészi inspirációja fakadhat abból, hogy dolgozott a PTE ÁOK Anatómiai Intézetében, a Dombóvári Kórház kórbonctanán, családjában is vannak orvosok, és maga is biológiatanár.

Kiállításának alapötlete az emberi test részeinek, részleteinek önálló művészi értelmezése. Alkotásai nem tanulmányrajzok, hanem vizuális képzetek egyéni, sajátos megközelítésben, kötöttségektől mentes, szabad absztrakciók.

„Az emberi test anatómiája önmagában is képzőművészeti alkotás. Katatics Zsuzsa munkái anatómiai, biológiai alapra épülnek, alkotásaiban az alapstruktúrákat gondolja tovább, azokat művészileg értelmezi. Ami különleges bennük, hogy anatómiai ismeretek nélkül is művészeti élményt nyújtanak, az alapstruktúrákat ismerők számára pedig további vizuális élményt jelentenek” - nyilatkozta a tárlat kapcsán dr. Reglődi Dóra professzor, a pécsi orvoskar Anatómiai Intézetének igazgatója.