„A 3D-s anatómiaprogram a szerelemprojektünk” - podcast dr. Márton Zsomborral

2024. március 1.

Dr. Márton Zsombor a tizedik osztályig operatőr, színházi- vagy filmrendező szeretett volna lenni, ám a szülei ezt ellenezték, és inkább az orvosi pálya felé irányították. Tudását és rátermettségét korán bizonyította, ötödévesként már saját csoportja volt az Anatómiai Intézetben.

Minden sikeremet a mentoraimnak köszönhetem, akik hozzásegítettek, hogy az legyek, aki ma vagyok. Rengeteget tanultam tőlük. Számomra az lenne a koronán az ékszer, ha lehetnék én is a mentora valakinek” - nyilatkozta.

Mint mondja, boncolni alapvetően bárki tud, a tudomány ott kezdődik, amikor meg is tudjuk nevezni, amit kiboncoltunk. Célja, hogy az oktatott struktúrákat megtalálja, kiboncolja és meg is mutassa a tanítványainak, akik a preparátumait immár egy 3D-s anatómiaprogram részeként is láthatják, amit Szemes Máté hatodéves hallgatóval együtt készítenek, fejlesztenek.

A neuroanatómia szigorlata után Máté kezdett a preparátumok szkennelésével foglalkozni. Egy évig egyedül dolgozott, majd miután elég magas szintre fejlesztette ezt a munkát, megkérdezett, hogy lenne-e kedvem a 3D-s programhoz preparátumokat készíteni, amikből ő háromdimenziós modelleket hozna létre. Azonnal igent mondtam, ma pedig már ez a szerelemprojektünk. Reméljük, hogy előbb-utóbb egy mindenre kiterjedő, jól használható háromdimenziós atlaszt tudunk létrehozni” - fogalmazott.

Munkájukról számtalan pozitív visszajelzést kaptak a hallgatóktól, az Anatómiai Intézet munkatársaitól, a klinikusoktól, sőt, külföldről is. A vélemények szerint ez eddig a legpontosabb atlasz, itt látszanak a legjobban a struktúrák, magas minőséget képvisel, és azon kevesek közé tartozik, ahol nem rajzoltak a preparátumok.

A podcastból az is kiderül, hogy a PhD-ja után gyermeksebészként szeretne dolgozni, továbbá az is, hogy rajong az irodalomért, és maga is ír novellákat és verseket.

Fotó:

Verébi Dávid/PTE ÁOK