Gyermekkori ortopédiai csípőszűrés

2018. február 9.

Óriási felelőtlenség, ha nem visszük el csecsemőnket a gyermekkori ortopédiai csípőszűrésre, hiszen felnőttkorában majdhogynem borítékolható a protézisbeültetés, mert képtelen lesz a teljes életre: nem sportolhat, mozoghat rendszeresen, és a pszichés gondok sem kizárhatóak.

Dr. Szabó György, az Ortopédiai Klinika egyetemi docense szerint a veleszületett csípőficam a leggyakoribb mozgásszervi fejlődési rendellenesség. Európában tízezer újszülöttből három-négy gyermeket érint, a korai diagnózis pedig rendkívül fontos. A vizsgálatot a baba születésétől számított egy hét múlva, és legkésőbb hat héten belül kell elvégezni annak érdekében, hogy a betegség ne váljon a gyermek kárára.

"Az élet első hetében a magzat olyan anyai hormonhatások alatt áll, amelyek befolyásolják a vizsgálat eredményeit, tehát ekkor még nem szabad elvégezni a szűrést, utána viszont minél hamarabb érdemes babánkat alávetni a vizsgálatnak" - mondja dr. Szabó György. Hozzáteszi, hogy bár kötelező a szűrés, vannak olyan szülők, akik nem hozzák el a gyermeküket, és nem is lehet erre "kényszeríteni" őket. Pedig mindez gyors és fájdalommentes, a mechanikus vizsgálatot kiegészíti az ultrahangszűrés is, ami tökéletes képet ad a csípő állapotáról. Az ortopédiai csípőszűrésre a családi gyermekorvos adhat beutalót.

Az ortopédorvos  azt mondja, hogy a csípőficam elsősorban genetikailag öröklődő probléma, másodsorban lehet nem genetikailag öröklődő aspektusa is: a kevesebb magzatvíz, az anya szűkebb medencéje, de a farfekvés is okozhatja a betegséget.

Szinte száz százalékosan gyógyítható műtét nélkül, ha időben kiszűrik az orvosok a betegséget. A kezelést már egy-kéthetes korban el kell kezdeni, és ha ez megtörténik, akkor jó eséllyel olyan egészséges lesz a gyermek, mintha ficamos se lett volna. Ha ebből az érzékenységi időszakból kicsúszik, a kezelés eredménye egyre rosszabb lesz, és akit egyéves koráig sem tudnak kezelni, annak súlyos műtétre lesz szüksége felnőttkorában.

A csípőficam egyébként könnyen észrevehető, bár a diagnózist bízzuk inkább az orvosokra. Ha a baba szimmetrikusan, az úgynevezett békapozícióban fekszik a hátán, akkor kis túlzással azt lehet mondani, hogy a csípője egészséges. Ha az egyik, vagy egyik csípője sincs a helyén, akkor nem tudja felvenni a békapozíciót - ezt egyszerűen és fájdalommentesen tudja korrigálni az úgynevezett Pavlik-kengyel. A speciális hám úgy köti fel a baba lábait a vállához, hogy tulajdonképpen "rákényszeríti" a helyes pozícióra - ennek segítségével pár hét alatt helyére kerül a csecsemő csípője.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!