Komoly betegségeket terjeszthet a koreai szúnyog

2018. május 3.

Erőteljesen terjeszkedik hazánkban a koreai szúnyog, komoly betegségeket hordozva magával. A trópusi betegségek kapcsán ma még csak kockázatról beszélünk, de nem alaptalanul.

A hazai szúnyogok csípése ma leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, de aggodalomra ad okot, hogy egy veszélyes, idegen szúnyogfaj is megtelepedett Magyarországon. Bár kevesen tudják, de a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, a behurcolt, invazív szúnyogfajok viszont komolyabb fenyegetést jelenthetnek: ezek a tigris- vagy más néven zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Mindhárom fajt az ember hozta be Európába. Az invazív fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik, kórokozóik Magyarországon, a klímaváltozással pedig egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek, hogy túléljenek és elszaporodjanak.

A koreai szúnyogoknak tavaly sikerült áttelelnie Pécsett, és terjedni is kezdett a városban. Kiválóan bírja a nagy hideget és a szárazságot is, nappal aktív, ezért a védekezés új kihívást jelent. Szeret az ember közelében élni, nem repül egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól, nagyon agresszív és ellenálló, és kifejezetten szereti az emberi vért.  A koreai szúnyog komoly betegségeket is terjeszthet, köztük a szívférgességet, egy agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a nyugat-nílusi lázat és a Zika kórokozóját is.

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa az országban egyedüliként követi kollégáival a koreai szúnyog mozgását. Kimutatták sugárirányú terjedését Pécsen belül, és a város határában.

"Nem tudjuk, hogy más településeken mi a helyzet, mert a kutatásra nincs pénz és kapacitás. Életszerű feltételezés viszont, hogy a faj hazánkban is nagy területen megvetette már a lábát, jelenleg pedig már túl vagyunk azon a ponton, amikor bármit is tehetünk megállítására" - mondta a kutató a 24.hu-nak.

A trópusi betegségek kapcsán ma még csak kockázatról beszélünk, de nem alaptalanul. Ha valaki esetleg szervezetében be is hoz Európába egyes fertőzéseket, a vírus nem tud terjedni, mert hiányzik hozzá a közvetítő közeg - sok esetben adott szúnyogfajok. E tény azonban múlt időbe kerülhet a trópusi vérszívók elterjedésével.

Magyarországon az úgynevezett csípőszúnyogok - amelyeknek vérre van szükségük a szaporodáshoz - eredendően 50 fajjal képviseltették magukat, a társasághoz az elmúlt években a tigrisszúnyog (helyesebben zebraszúnyog), és az ázsiai bozótszúnyog csatlakozott. Mindkettő ember által behurcolt invazív faj, eredeti élőhelyükön súlyos betegségeket terjesztenek.

Forrás

nepszava.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!