A 25 ezer hallgatóból 4200 volt a külföldi a most zárult tanévben

2018. július 26.

A határokon túlról érkezett tanulók száma az elmúlt években dinamikusan növekedett a Pécsi Tudományegyetem. Amíg egy évvel korábban még csak 3200-an voltak, az idén már kétszázzal átlépték a négyezres bűvös határt. Mint ismeretes, a végső cél az ötezres hallgatói létszám elérése.

Egy tavalyi, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatói által publikált kutatás szerint a három egyetemvárosban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek el, vagyis a helyi gazdaság számára is óriási potenciált jelentenek a külföldi diákok.

A hallgatók lakhatására a PTE orvosi kara környékén rengeteg apartmanház épült, többen is ingatlanba fektették a pénzüket, ami albérletnek kiadva már 10 év alatt megtérülhet. Emellett a külföldi hallgatók a magyarokhoz képest sokkal jobb anyagi kondíciókkal bírnak, így jóval magasabb összeget lehet tőlük kérni. Az elmúlt 4-5 évben megduplázódtak az albérletárak a városban, a garzonok bérleti díja a belvárosban és az egyetemvárosban is a korábbi 40-50 ezer forintról 90-100 ezerre emelkedett.

A felmérések alapján egy panellakásért átlagban 60-90 ezer forintot kérnek el, ez az ár az egyetemek környékén azonban már százezer forint fölött van. A hirdetéseket böngészve leginkább 110-120 ezer forintot kérnek érte, de találkoztunk már az orvosi egyetem szomszédságában kiadó olyan 53 négyzetméteres panellakással, amiért 150 ezret kellett fizetni. Az új építésű lakásoknál 140-150 ezer forint egy hónap, de előfordul a havi 170 ezres bérleti díj is.

Van kockázata is a külföldi diákok elszállásolásának, mert a lakások sok esetben rohamosan amortizálódnak, gyakoriak a rongálások is bennük.

A baranyai megyeszékhelyen a most zárult tanév adatai alapján a 25 ezer hallgatóból 4200 volt a külföldi.

Forrás

zoom.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!