A sokszínű ember: Belvárácz András, az Élettani Intézet rendszergazdája, fotósa

2018. augusztus 31.

Aki egy kicsit is ismerős a pécsi társasjátékozók világában, minden bizonnyal hallott már Belvárácz Andrásról - ha épp nem játszott is vele. Az Élettani Intézet rendszergazdája, fotósa több, mint három évtizede aktívan zenél is.

- Ha címszavakban kéne bemutatnia magát, melyik lenne az a három szó, amit használna?

- Talán: vadászkürt, társasjáték, mozgássérült.

- Miért a vadászkürt lett a hangszere?

- A vadászkürt egy rendkívül szép hangú rézfúvós hangszer, sokkal kevesebben játszanak rajta, mint például a trombitán. A Vasutas Koncertfúvószenekarban sok trombitás volt és kevés vadászkürtös, így Neumayer Károly karmester megkért, hogy váltsak. Nem bántam meg, büszke vagyok a kürtszólamra.

- Mióta és hol zenél?

- A Palotabozsok-Mohács-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar volt az első zenekarom. Mohácsi születésűként a zenében az első lépéseimet Dobos József, a mohácsi zeneiskola rézfúvós tanára segítette. A zenekar rendes tagja 1986-ig voltam, azóta a Vasutas Koncertfúvószenekarban játszom.

- Hány évig kell gyakorolni a kürttel, hogy nyugodt szívvel lehessen megszólaltatni egy zenekarban?

- Ez mindenkinél más. A befektetett energia, a gyakorlás mennyisége és nem utolsósorban a zenekarban elvárt tudás is változó. Általánosságban, ha egy gyermek elkezd tanulni egy rézfúvós hangszeren, 3-4 év gyakorlás után jut el oda, hogy egy ifjúsági zenekarba bekerüljön, hiszen nemcsak az önálló hangszeres tudás szükséges, hanem az együtt zenélést, az egymásra és a karmesterre figyelést is el kell sajátítani. Onnan lehet előrelépni az idő múlásával.

- Térjünk át a társasjátékozásra! Hányat próbált ki eddig?

- Részletes statisztikát nem vezetek, a játék öröméért játszom és a társaságért, de valószínűleg száz felett járok. Van köztük jó pár, amit csak egyszer, mert annyira nem nyerte el a tetszésemet, de akad, amelyiket szinte bármikor szívesen előveszek.

- Hogy jött a Játszó-tér ötlete?

- A Játszó-tér nem az én ötletem, az érdem és a megvalósítás Csizmadia Gabié, aki létrehozta, illetve üzemelteti ezt a helyet. Én csak lelkes társasjátékosként igyekszem minden pénteken ott lenni.

- A mozgássérült lét mennyire korlátoz, mennyire szabadít fel?

- Igyekszem úgy alakítani az életem, hogy ne hátráltasson semmiben. Talán ezért is választottam a zenét és a társasjátékokat: az asztalnál és a zenekarban egyenrangúként ülök a többiekkel.

 

Belvárácz András 1971-ben született Mohácson. A Postaforgalmi Szakközépiskola elvégzése után fényképésznek, majd rendszer-adminisztrátornak tanult. A Magyar Posta után a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának állományába került rendszergazdaként, majd 1998-ban áttette székhelyét a Pécsi Tudományegyetem Élettani Intézetébe. Azóta is ott dolgozik.

Pécsett az emberek leginkább rézfúvósként, valamint társasjátékguruként ismerik. Nős, egy leánygyermek édesapja.

Forrás

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!