Jól halad a skill-laborhálózat létrehozása

2018. október 16.

Jól halad az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő úgynevezett skill-laborhálózat létrehozása, az eszközparkot a következő egy-másfél hónapban szállítják, az infrastrukturális fejlesztések 2019 közepére készülnek el - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója október 2-án Pécsett.

Gondos Miklós a Pécsi Tudományegyetemen a témában rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a pécsi, a debreceni és a szegedi klinikán, valamint 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat. A nyolcmilliárd forintos fejlesztés nyomán létrejövő egységekben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni.

"A mintegy 6,5 milliárd forint értékű eszközpark beszerzése az elkövetkező egy-másfél hónapban megtörténik, az infrastrukturális fejlesztések 2019 közepére elkészülnek. Mindannyiunk célja és érdeke, hogy minél gyakorlottabb orvosok kerüljenek az egészségügybe" - fogalmazott az ÁEEK főigazgatója, hozzátéve: a projekt jó példa az állami fenntartású intézmények és az egyetemek együttműködésére.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 8 milliárd forintos forrásából finanszírozzák.

"Az EFOP teljes, 952 milliárd forintos keretéből a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban több mint 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügy fejlesztésére" - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégiai dokumentum célkitűzései között szerepel a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése két esztendővel 2020-ra.

Miseta Attila, a PTE rektora felidézte, hogy a pécsi Orvostudományi Karon az egyetem saját forrásaiból az elsők között hoztak létre egy skill-labort, amit 2016 márciusában adtak át.

Szavai szerint nagyban megkönnyíti az orvostanhallgatók helyzetét, ha még az "éles" vizsgálatok előtt lehetőségük van korszerű szimulációs eszközökön gyakorolni. Az eddigi tapasztalatokról azt mondta, hogy a labor működése egyértelmű siker és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor saját forrásból nem futotta olyan volumenű fejlesztésekre, amelyek előtt most a PTE skill-laborja áll. 

Miseta Attila az MTI kérdésére közölte: a pécsi labort 800 millió forintból fejlesztik.

Forrás

MTI

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!