Ajánlják az influenza elleni védőoltás beadását a szakemberek

2018. november 6.

Az elmúlt napokban megérkeztek az influenza elleni vakcinák a háziorvosi rendelőkbe, így azok beadása már kérvényezhető háziorvosainknál. Ugyan az említett betegség elleni oltóanyag nem jelent száz százalékos védelmet, de a szakemberek egyértelműen ajánlják, hisz ha valaki az oltás ellenére is elkapja a ragályt, akkor könnyebben vészeli át azt, és általa a szövődmények kialakulásának veszélye is jelentősen csökken.

"Ugyan léteznek különböző önvédelmi metodikák az influenza megelőzésére, mint a szájmaszk vagy a rendszeres és megfelelő kézmosás, de az egyetlen létező és egyöntetűen ajánlott specifikus megoldást a védőoltás jelenti" - mondta dr. Tibold Antal, a PTE ÁOK Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezetője. Beadása nem nyújt százszázalékos védelmet, hisz hiába kitűnő az oltóanyag, ha a fogadó személy valamilyen immunbetegségben szenved, vagy szervezete olyan állapotban van, hogy a megfelelő védettség nem tud kialakulni nála. Emellett a hatóanyag legyártása előtt a jövőbe kell nézniük a szakembereknek, hogy melyek lesznek azok az influenzatörzsek, amelyek az adott régióban valószínűsíthetően megjelennek majd, de ezt azért elég jó arányban eltalálják a szakemberek.

Viszont hiába hangoztatják az orvosok a vakcina beadásának fontosságát, az oltásellenesség az utóbbi években egyre erősebben "felüti a fejét". Tibold Antal szerint ennek több oka is lehet. Szerinte az emberek úgymond "belekényelmesedtek" a jólétbe, hisz az elmúlt ötven évben nem voltak igazán súlyos fertőzéses járványok, amik elrettentő példaként szolgálnának. Az oltásellenesség fő oka azonban egyértelműen az internet. A világhálón elkezdtek terjedni a szakvéleménynek tűnő butaságok, amik ha megfelelő nyelvezetben vannak megírva, akkor többen elhiszik, és elkezdik egymással megosztani azokat.

Az influenzavírusok - az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan - köhögéskor, tüszszögéskor és a beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Az influenza nagyon hamar magas lázat, erős levertséget okoz, de izomfájdalmak és megfázásos tünetek is jellemzőek. A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára kiemelkedően veszélyes, mert megterheli a szívet, a tüdőt, felborítja az anyagcserét, de ronthatja a vese- és májbetegségekben szenvedők állapotát is.

Hazánkban 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

Forrás

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!