PTE-hallgatók törvényjavaslata a tüdőrák korai kiszűrésére

2018. december 12.

A "Mint a Parlament" elnevezésű törvényalkotó versenyre idén is nevezett a Pécsi Tudományegyetem "Ilyen Ez a Politika" nevű csapata. Az orvostanhallgatókból, gyógyszerészhallgatókból és bölcsészhallgatókból álló formáció egészségügyi témával nevezett, és a megállíthatatlannak tűnő vezető daganatos halálok, a tüdőrák korai kiszűrésére dolgoztak ki törvényjavaslatot. 

A tüdő- és hörgődaganatok megelőzéséről és előfordulásának csökkentéséről szóló törvényjavaslat kidolgozása során mellkassebészt, radiológusokat, népegészségügyi szakembereket és jogászokat is bevontak a munkába. Javaslatuk célja, hogy időben szűrjék ki a tüdőrákot, és évente ezreket mentsenek meg ezzel. Európában ugyanis Magyarország az első a tüdőrákos halálozásban, évente 12 ezer új daganatos megbetegedést regisztrálnak, ezek 80 százaléka azonban már nem műthető, mert későn fedezik fel. Időben felismerni pedig az amerikaiak, a japánok és a nyugat-európaiak által már tesztelt és bizonyított alacsony dózisú komputeres tomográfiával, azaz az LDCT-vel lehet. A csapat szerint a technológia és a lehetőségeink adottak, készen állnak. 

Az LDCT egy a törvényjavaslat 5 támadáspontja közül. Ezzel az egy támadásponttal nemzetközi statisztikák szerint 25%-al lehet csökkenteni a halálozást.  Szűrésre a bizonyítékon alapuló orvoslás eszközét, az algoritmus alapú kockázatbecslő alkalmazást, a LungScreen alkalmazást javasolják. A magas kockázatú betegeket felmenő rendszerben LDCT diagnosztikára küldenék. Céljuk a lehető legjobb válasz megtalálása a tüdőrákok korai szűrésére.

Parázs vitákat és egész napos munkát követően a Hallgatói Országgyűlés 57 igen, 45 nem, és 1 tartózkodás mellett a tüdő- és hörgődaganatok megelőzéséről és előfordulásának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot elfogadta.

Csapattagok:

ÁOK:

Hetényi Roland, Hanna Dániel, Hajóssy Miklós, Jason Sparks

GYTK: 

Krausz Fanni

BTK:

Talabér Ádám, Fébó Albert Jonatán, Mesics Gábor, Szalai Szabolcs, Fejes Alexander, Huber András, Er Szonja, Kaposi Levente, Seiler Tamás, Vezér Tamás, Keszthelyi Rebeka, Rónoki Bertalan, Horváth Martin, Hoss Bence

KTK

Lorencz Máté, Horváth Barnabás

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!