Modern lélegeztetőgépek az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben

2019. március 12.

Közel százmillió forint értékben szerzett be a Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete tizenhat korszerű lélegeztetőgépet, amik jelentősen növelik a betegbiztonságot, ezáltal rövidíthetik az intenzív osztályon töltött napok számát.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet 16 ágyon lát el súlyos, intenzív ellátást és folyamatos lélegeztetést igénylő betegeket. Az osztály ágykihasználtsága folyamatosan a maximumot súrolja, különösen influenzás és tüdőgyulladásos időszakokban.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának lehetősége nyílt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt konszolidációs program keretében többek között a betegbiztonság növelését támogató eszközökre pályázni, így új lélegeztetőgépek beszerzése valósulhatott meg. A közel százmillió forint értékben beszerzett gépek minőségük és tudásszintjük révén a következő tíz évben meghatározó szerepet látnak el a súlyos állapotú, lélegeztetést és intenzív osztályos ellátást igénylő betegek gyógyításában”.

Számos orvosszakmai előnye van az ultramodern lélegeztetőgépeknek, amiket dr. Bogár Lajos professzor, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója részletezett: „Az eszközök gyorsíthatják a betegek gépi lélegeztetésről való leszoktatását, könnyítik a betegek együttműködését a mesterséges lélegeztetéssel, támogatják a beteg saját légzését, és egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetően a mindennapi gyakorlatban és vészhelyzetben is hatékonyan segítik a kezelőorvosok és nővérek munkáját. A korszerű berendezések használata nagyban növeli továbbá a betegbiztonságot, ezáltal rövidítheti az intenzív osztályon töltött napok számát”.

Az információs technológiai fejlődés az orvostudományban is nagy szerepet játszik, így elengedhetetlen, hogy a modern gépek képesek legyenek arra, hogy minden mért és beállított paraméterüket automatikusan küldjék az egyetem egészségügyi és betegkommunikációs informatikai rendszereibe. Az új eszközök révén már ez is megvalósul.

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!