A táplálkozás és az anyagcsere központi szabályozását kutatja - interjú dr. Karádi Zoltán professzorral

2019. március 28.

A Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést kapta március 15-én dr. Karádi Zoltán György professzor, a PTE ÁOK Élettani Intézetének igazgatója az emberi értékek ápolásáért, a nemzeti javak szolgálatáért, nemzetközileg is kiemelkedő kutatásaiért és az utánpótlás neveléséért.

- Százéves lesz a PTE Élettani Intézete. Készülnek rá?

- Akkor ugyan már nem én leszek az igazgató, de méltó ünneplés lesz. Elődeink is köteleznek erre, hiszen az intézet első igazgatója az a Pekár Mihály volt, aki a Pozsonyból Pécsre hozott Erzsébet Egyetem orvoskarának az első dékánja lett. Itt volt igazgató a nagy tekintélyű Lissák Kálmán, a rendkívül színes egyéniségű Grastyán Endre, vagy közvetlen elődöm, Lénárd László, korábbi rektorunk. Az intézet az évtizedek során 5 rektort, 47 egyetemi tanárt, és 7 akadémikust adott.

- Orvosi családból került erre a pályára?

- Nem, édesapám tisztviselő volt a szénbányánál Komlón, édesanyám pedig háztartásbeliként nevelt fel két testvéremmel. Gimnazistaként döntöttem úgy, hogy "orvosként kezdek valamit az emberiséggel". Édesapám olyan könyveket vett nekem, amelyek híres orvosok, kutatók, felfedezők életéről szóltak. Az egyetemre nem jutottam be elsőre, de sokat segített, hogy egy ideig beteghordóként dolgoztam.

- Nagyon fiatalos az intézet, az átlagéletkor harminc év körüli.

- Tudatosan alakítjuk így. A diákköri témák között számos, kifejezetten vonzó és mindennapos érdekességekkel foglalkozó van, ilyen az ízérzés és a táplálkozás, a vizuális memória, a jóga, vagy a térlátás élettana. A fiatalokban több a kreativitás, ők hoznak új szellemet, új gondolatokat.

- A homeosztatikus szabályozást kutatja. Miről szól ez?

- Arról, hogy miként alkalmazkodunk a külső és a belső környezet változásaihoz, miként igyekszik megőrizni a szervezet belső állandóságát. Ezen belül is a táplálék- és a folyadékfelvétel, az anyagcsere központi szabályozásával foglalkozom, az elhízáshoz vagy a cukorbetegséghez vezető zavarokkal.

- Mit csinál, amikor nem orvosprofesszor?

- Akkor a családom körében vagyok. Japán feleségem van, együtt próbáljuk segíteni az egyetem japán kapcsolatépítéseit. A lányunk, Zsófia Nozomi (utóbbi japán név, jelentése: remény) neurológus, és most Japánban van ösztöndíjasként. Munkánknak köszönhetően már 83 japán hallgatója van a PTE-nek.

Forrás:

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!