A pécsi Corvus-Med Kft. és a PTE 3D Központjának együttműködése

2019. április 17.

A 2009-ben Pécsett alakult Corvus-Med Kft. gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával (művégtagok, műanyag- és textil fűzők, járógépek), valamint a mozgássérült emberek rehabilitációjához szorosan kapcsolódó szakrendelések működtetésével foglalkozik. Az eddig az Endresz György utcában működő cég április végén a PTE 3D Központja mellé költözik. Ennek különös jelentősége, hogy a már eddigi is sikeres közös munka új szintre kerülhet a két partner kutatási, fejlesztési és gyártási kapacitásainak kézzel fogható közelségbe kerülésével.

Az együttműködés 4-5 éves múltra tekint vissza, amikor dr. Maróti Péter klinikai protézisek fejlesztése témakörben végzett kutatásai kapcsán kereste meg Csóka Csabát, a Corvus-Med Kft. tulajdonos ügyvezetőjét 2015 decemberében, akinek érdeklődését felkeltette a kutatóorvos kutatási témája, és a 3D technológiában rejlő lehetőségek is. Az első közös projekt, amelyben már a 3D Központ is részt vett, 2016-ban indult, egy új technológiai alapokat alkalmazó felsővégtag protézis kifejlesztését célzó projekttel. A myoelektromos elven működő felső végtag protézis technológiája azóta egy közös, a PTE Innovációs Bizottsága által is befogadott fejlesztésalapja lett, amelyből hamarosan akár kézzelfogható termék lehet, köszönhetően a Creative Accelerator szakmai befektető pozitív döntésének. Amennyiben a befektetési szerződés aláírásra kerül, az egyetemi spin off cég több mint 30 millió forintos befektetést kaphat.

A 3D Központ számára ez az első külső piaci szereplővel való, állandó közös munkán alapuló együttműködés. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Corvus-Med Kft. mint önálló külső cég jelenik meg, amely a szoros együttműködés érdekében közvetlenül a 3D Központ mellett bérel helyet. A közös munka K+F+I célú megállapodásokon alapul és a két szereplő fizikai közelségből származó előnyöket aknázza ki. A 3D technológiák implementálhatósága a fejlesztési és gyártási folyamatokba és a 3D Központ új problémamegoldási megközelítései adják azt a pluszt, ami a cégnek különösen fontos lehet tevékenysége során. A másik oldalról a Corvus-Med Kft. több évtizedes gyártási és alkalmazási tapasztalatai a protetika terén jelentenek olyan felbecsülhetetlen tudásbázist, amelyből a 3D KP szakemberei is részesülhetnek.

Fontos, hogy a Corvus-Med valamennyi kapacitását a 3D Központ mellé telepíti. A gyártás - amelynek folyamatai révén a 3D Központ és a Corvus-Med Kft szakemberei is közvetlen gyártás-implementálási tapasztalatokhoz juthatnak - mellett komplett szolgáltatási portfolióját is az új telephelyre költözteti, azaz a betegek kiszolgálása is itt fog megvalósulni. Ez magában foglal orvosi rendelőt, tornatermet gyógytornász szakemberekkel és mérési, mintavevő laboratóriumot (ahol a protézisek személyre szabása történik), tehát a betegeknek nem kell telephelyek között vándorolniuk, minden szükséges szolgáltatáshoz egy helyen hozzájuthatnak.

Az együttműködés a fejlesztési és gyártási folyamatok szinergikus megközelítésén túl speciális képzések indításának lehetőségét is előre vetíti. Elsőként a MIK-val, az ÁOK-val (elméleti háttér) és a céggel (gyakorlati háttér) közös ortopéd műszerész felsőfokú szakképzés (FOKSZ) indulhat. A képzésben résztvevők így egyfelől a protetikában, Magyarországon az egyik piacvezető cég tapasztalataiban, míg a 3D Központ révén a területen legújabb, leginnovatívabb technológiák megismerésében részesülhetnek egyetemi szintű elméleti oktatási háttérrel kiegészítve. Fontos, hogy a CM az Otto Bock területi képviselője is egyben, amely jelenleg világszinten az egyik meghatározó protetikai eszközöket gyártó és fejlesztő cég, így a náluk megszerzett gyakorlat nagyon széles körűen hasznosítható nemzetközi viszonylatban is. A későbbiekben magasabb szintű képzések indítását is célul tűzték ki, amely már egyetemi szintű, az orvos-mérnök területhez szorosan kapcsolódó területeken valósulna meg.

 

Szabó Gábor

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!