20. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem: július 21. - augusztus 18.

2019. július 10.

A 20. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 21-én kezdődik, és száz diák részvételével zajlik négy héten át. Érkeznek jelentkezők az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Egyiptomból, Finnországból, Japánból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Litvániából, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Svájcból és Szlovákiából.

Az elmúlt két évtizedben megtízszereződött a diákok létszáma, alkalmat adva, hogy kidolgozzanak és kipróbáljanak egy olyan nyelvoktatási módszert, amely a felsőfokú nyelvtudásig segítheti el a résztvevőket. A visszatérő diákok között van olyan hallgató is, aki épp 20 évvel ezelőtt kezdett a nyári egyetemen magyarul tanulni.

A tanórákat öt nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, 5-10 fős csoportokban szervezik. A program jellegzetessége, hogy minden pillanatát felhasználják a nyelvtanulásra. Egy csoport három nyelvtanárral tanul, így biztosítják a változatos tanulói környezetet és módszertani eszközöket, ezen kívül a diákok részt vehetnek a különböző klubokban, ilyen a sportklub, a gasztroklub, a filmklub vagy a fonetikaklub. A tapasztalt, szakképzett oktatók évek óta dolgoznak együtt, többen közülük az órákon használt tananyag fejlesztésében is részt vettek.

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, melynek különlegessége az ún. modell alapú oktatási módszer, ami különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit. Így kapcsolódik össze a modell alapú és az élményalapú oktatási módszer.

A nyári egyetemmel egy időben, annak harmadik hete alatt zajlik a tanároknak szóló, 6. MagyarOK módszertani továbbképzés, amire a határon innen és túlról is érkeznek résztvevők. A napi 6-8 órás workshopokon a készségfejlesztés témáját dolgozzák fel a résztvevők.

A program hivatalos megnyitóját és nyitófogadását július 21-én, vasárnap 18 órakor, a Damjanich utca 30-ban rendezik.

További információ:

Dr. Pelcz Katalin, a magyar program vezetője; pelcz.kata@pte.hu; 30/989-9139

https://isc.pte.hu/hu/summer_university

www.magyar-ok.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!