Hatodévesek szakmai gyakorlata a University of Southern California klinikáin

2019. július 30.

Karunk hallgatóinak volt először lehetőségük arra, hogy két hónapos szakmai gyakorlatot végezhessenek a University of Southern California (Keck School of Medicine - USA) klinikáin. A kapcsolat létrejöttét egy három éven át ívelő munka előzte meg. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara az első és az egyetlen az országban, ahonnan négy medikus hallgató pályázhatott a két hónapos szakmai gyakorlatra.

A kapcsolat kialakításában a nyugati parti Magyar Tudósklub aktív és lelkes tagjai segítettek, akik Magyarországon végzett orvosok és mérnökök. Hallgatóink kalauzolásában is részt vettek, és programokat is szerveztek számukra. 2018 áprilisában pedig karunkon járt Teresa Cook, a Keck School of Medicine, USC külügyekért felelős igazgatónője.

A programba négy hallgató nyerhet felvételt, a magyar, az angol és a német programokból vegyesen. Őket minden év novemberében választja ki a kar Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága. A kiírásnak megfelelően az írásos pályázati anyag, és az azt követő szóbeli meghallgatás a jelentkezés feltétele. Az angol nyelv legalább C1-es szintű használata elvárt, második körben videóinterjú is készül a hallgatókkal. A tandíjat elengedi a fogadó egyetem, a kinti költségeket pedig a Campus Mundi pályázati lehetőség biztosíthatja, önálló jelentkezéssel.

A program iránt érdeklődő hallgatók az ÁOK Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának honlapját kereshetik ezzel kapcsolatosan: http://aok.pte.hu/en/egyseg/almenu/1780/99, vagy személyesen Tomózer Anettet, aki szívesen ad felvilágosítást a további részletekről.

A Los Angelesben végzett gyakorlat mellett lehetőség van a partneregyetem által szervezett konferenciákon, előadásokon és workshopokon való részvételre is.

Szakmailag fontos lehetőség ez a végzős hallgatóink számára, a személyes élményekről nem is beszélve. Ez kiderül azokból a beszámolókból is, amiket hallgatóink készítettek a tapasztalataikról - ezekből idézünk.

Lendvai Réka beszámolója:

„2019 februárjában a Children’s Hospital Los Angeles gyermeksürgősségi osztályán, márciusban pedig a LAC+USC Medical Center, illetve a Keck Medical Center nephrológiai osztályán voltam. A gyermeksürgősségi gyakorlat során megismertem a sürgősségi osztály rendszerét, felépítését. Rengeteg orvos és nővér dolgozik itt, egy pillanatra sem áll meg az élet, négy állomáson folyik a munka egyszerre, mégsem ritka, hogy több mint százan várnak ellátásra a váróteremben. Az osztály rendkívül jól felszerelt, majdnem minden kis beteg saját kórtermet kap. Elsőként egy nővér látja a beteget, aki felveszi a vitális paramétereket, majd egy rezidens következik, aki referál a fellow-nak, vagy az attending-nek. Attól függően, hogy melyik állomásra osztják be az embert, általában egy rezidenst, vagy pedig egy attending-et követ. Engedték, hogy a vizsgálatban részt vegyek, meghallgathattam a beteget és meg is tapinthattam. Erre ugyan jóval kevesebb időt fordítottak, mint nálunk, ám a laboratóriumi és a képalkotó vizsgálatok eredményei sokkal gyorsabban megérkeztek, mint itthon.”

Schandl Márton beszámolója:

„A kórházban töltött idő számos meglepetést tartogatott számomra. Példaértékű volt az orvosoknak a betegekhez való hozzáállása, rendkívüli türelemmel és tisztelettel viselkedtek velük. Tetszett, hogy mindig volt idő a kérdéseimre, és arra, hogy én is megvizsgálhassam a betegeteket a sürgősségi osztályon. A neonatológián két koraszülöttet kellett követnem, akiknek az állapotáról minden nap beszámoltam a vizitek alkalmával. Megtiszteltetés volt, hogy ilyen nemes feladatot bíztak rám. Sok-sok embert megismerhettem, és mindenkitől más-mást tanulhattam. Az amerikai embereket nagyon kedvesnek találtam, mindig készségesen útba igazítottak és segítettek, ha valami problémám volt. Meglepő volt, hogy az éjszaka közepén is biztonságban éreztem magam, senki sem szólított le, vagy nézett rám csúnyán. Lehetőségem volt kipróbálni a koreai, az indiai, a mexikói és a japán konyhát is. Nagy sportrajongó lévén örömömre szolgált, hogy átélhettem két NBA-meccset is a Staples Centerben: a L.A. Lakers, és a L.A. Clippers mérkőzéseit. Azért is hálás vagyok, hogy eltölthettem egy varázslatos napot a Universal stúdióban, ahol élőben megtekinthettem számos híres film forgatási helyszínét.

Rengeteg kedves embert megismertem, mind a Magyar Tudós Klubban, mind pedig a Magyar házban, remélem, a jövőben is tartjuk a kapcsolatot, és minél előbb találkozunk.”

Ruzsics Dalma beszámolója:

„Egy hónap belgyógyászati gyakorlatot töltöttem a LAC+USC Medical Centerben, a hematológiai konzultációs csoportban, valamint négy heti sürgősségi gyakorlatot a Children's Hospital of Los Angeles gyermeksürgősségi részlegén. A belgyógyászati gyakorlatról elmondhatom, hogy összességében nagyon hasznos, ugyanakkor nagyon kemény is volt számomra. Szerencsésnek érzem magam, hogy ennyire befogadó és segítőkész emberek fogadtak, és egyengették az utamat. Az amerikai orvostanhallgató, Tam, nagyon sokat segített az adminisztráció, a papírmunkák végzésében, és a gyakorlat időtartama alatt végig mellettem volt. Májusban jön majd Magyarországra, életre szóló barátságot kötöttünk. A rezidensek közül dr. Emad Mogadamot, és dr. Wilson Kwant emelném ki, akik szintén nagyon sokat segítettek. A feladataim közé tartozott két-három konzultációs beteg követése, ami azt jelenti, hogy a viziteken nekem kellett prezentálnom, valamint up-to-date információkat szolgáltatnom róluk. Emellett szemináriumokon is részt vettem, amik nagyon érdekesek voltak, sokat tanulhattam belőlük. A szakrendeléseken is jelen voltam, ezek nagyban különböztek az itthoniaktól. Ott csak a fellows-nak vannak rendszeresen gondozott betegei, egy szakrendelés alatt 3-4 beteget látnak el, magas minőségben. A rezidensek folyamatosan változó beteganyaggal találkoznak, 7-8 pácienssel rendelésenként. Ez nagyon új volt, de bevált módon működik. Csütörtökönként a börtönkórházba is ellátogattunk, ami rendkívül izgalmas, új élmény volt. A rabok kedvesen fogadtak minket, és meglepően segítőkészek voltak, ha fizikális vizsgálatra került sor. Péntekenként a nagyviziten is részt vettünk a hematológián. Ennek keretei között egy attending doktor tudományos előadást tartott, aminek alkalmával több mint harminc cikket dolgoztak fel.

Nagyon tetszett, hogy beleviszik a tudományt és a kutatást a gyakorló betegellátásba. Sokat tanultam emberségből és tudományos területen is.”

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!