Pécsett így szoktuk. Beszámoló a Kórházi-klinikai gyógyszerészek pécsi szakmai hétvégéjéről - 2019. szeptember 13-14.

2019. október 7.

A pécsi rendezvény meghatározó célja a hazai intézeti gyógyszerellátásban aktívan működő szakmai műhelyek jó gyakorlatainak bemutatása és a tapasztalatok megosztása.

Bizonyára a legtöbb kongresszusi beszámoló és szakmai program összegzése úgy zárul, hogy „az idei évi rendezvény kiválóan sikerült”, vagy „a résztvevők számtalan hasznos szakmai információval lettek gazdagabbak”. Hasonló gondolatok ébredtek bennünk is az idén már nyolcadik alkalommal megrendezett kórházi gyógyszerészi továbbképző rendezvényen, melynek fókuszában az individuális gyógyszerkészítés és a betegre szabott gyógyszerosztás állt. A sokak által csak „pécsi hétvégének” nevezett rendezvény sok szempontból különleges. Az egyik jellegzetessége a pécsi programnak, hogy kifejezetten idő-hatékony, hisz kevesebb, mint egy nap leforgása alatt részletesen tárgyalásra kerülnek a kórházi gyógyszerészi szakma aktualitásai. Különlegessége továbbá, hogy a szakmai programot az előző évi program résztvevőinek javaslatai alapján állítjuk össze és kérjük fel előadóinkat gyakorlatorientált előadások megtartására. Rendezvényünk további jellemzője, hogy rövid és a mindennapi tapasztalatokat bemutató prezentációknak ad teret, illetve törekszik arra is, hogy a résztvevők az előadókkal közösen gondolkodjanak a felvetett kérdéseken és a kórházi gyógyszerészi szakma jó gyakorlatain.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a kétnapos programon közel nyolcvan kolléga vett részt az ország valamennyi szegletéből. Csupán pár gondolatot emelnénk ki a rendezvény programjából. Az individuális gyógyszerkészítés a sikeres terápia meghatározó része. A kórházi gyógyszerészeknek kulcsszerepük van a mai napig fontos, akár hiánypótló szerepet betöltő magisztrális gyógyszerkészítés és a helyes infúziós, illetve parenterális terápia tervezésében, összeállításában. Valamennyi előadás rávilágított arra, hogy az orvos és ápoló kollégákkal együtt dolgozó gyógyszerészek milyen mértékben képesek növelni a gyógyszeres terápia biztonságát, és segítik, illetve akár egyszerűsítik a gyógyszer felírás folyamatát, természetesen mindezeken túl hozzájárulnak a gyógyszeres terápia költség-hatékonyságához. Gyakorlatorientált módon bemutatásra kerültek a speciális magisztrális igényekre készülő gyógyszerek is. A szakmai program második fele a klinikai gyógyszerészek gyógyító csapatba való belépésének lehetőségeit tárgyalta. Késői István belgyógyász szakorvos kolléga előadásában a betegre szabott gyógyszerosztás folyamatát és a gyógyszerészi szerepvállalást mutatta be intézményében. Az elmúlt évek szakmai előre lépéseit foglalta össze Higyisán Ilona főgyógyszerésznő összeállítása, melyből megtudhattuk, hogy jelenleg 11 intézményben 2863 kórházi ágy gyógyszerelése zajlik automatizált módszerrel. A gyógyító team eredményes tagjává abban az esetben vállhat egy gyógyszerész, ha rendelkezik a csapatmunkához szükséges együttműködési készség un. „soft skill”-jeivel, mely alapgondolat a szombat délelőtti előadások közös elemének tekinthető.

Tartalmas szakmai és tárasági programon vehettünk részt, melyhez nélkülözhetetlen volt az előadók lelkiismeretes felkészülése, az MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének támogatása és pécsi szervező csapat szokásos odaadó munkája. Bízunk benne, hogy a következő évi programunk is olyan jó lesz, ahogy Pécsett szoktuk…

a szervezők nevében

Ábrahám Eszter, Fittler András és Vida Róbert

 

PROGRAM

Magisztrális gyógyszerkészítés a speciális klinikai igények kielégítésére

Mayer Anna - Speciális magisztrális készítmények a Pécsi Tudományegyetemen

Árok Renáta - Egyedi vagy elavult? Speciális magisztrális igények a Bajcsy Kórházban

Injekciók és infúziók elegyítésének helyes gyakorlata, gyógyszerészek szerepe a parenterális munkacsoportban

József Gergely András - Betegre szabott terápiák lehetősége és előnyei a parenterális gyógyszerelésben

Szalai Gábor - "Mit tud csinálni egy gyógyszerész" a táplálási munkacsoportban? Fókuszban a parenterális táplálás.

Gyimesi Nóra, Schirm Szilvia  - Interaktív megbeszélés

Csontos Diána és Kocsán Réka - Premedikációs segédlet onkológiai terápiákhoz

Betegre szabott gyógyszerosztás jelen és jövő

Késői István - Betegre szabott gyógyszerosztás a klinikus szemszögéből

Higyisán Ilona - Egyedi gyógyszerelés: Ahonnan indultunk és hol tartunk most.

Botz Lajos - Felkészültünk a team munkára?

Előnyök és hátrányok a kezdő gyógyszerészek és a főgyógyszerészek tapasztalatai alapján

Hegedűs Melinda - A betegbiztonság nem ágyszám kérdése

Terék Blanka és Richter Katalin - Gyógyszerészi kompetenciák és felelősségek a betegbiztonság megteremtése érdekében

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!