Sparks Jason, hatodéves orvostanhallgató az ENSZ közgyűlésén

2019. október 25.

Mint arról júniusban beszámoltunk, Sparks Jason, hatodéves orvostanhallgató egy három fordulós kiválasztási folyamaton vett részt az ENSZ magyar ifjúsági küldött pályázatán, amin az indulók között ő bizonyult a legsikeresebbnek. A Bíráló Bizottság egyhangú többséggel szavazta meg őt győztesnek. Jason szeptemberig betanuló pozícióban volt, kötelező gyakorlatokat végzett a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumában, jelenleg pedig már túl van első nagy megmérettetésén. New York-ban, az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakán, a Harmadik Bizottságban (Szociális, Humanitárius és Kulturális Ügyekért Felelős Bizottság) szólalt fel, képviselve Magyarországot, illetve a magyar fiatalokat.

Erről a linkről lehet elérni a beszéd felvételét:

https://drive.google.com/file/d/1d2nsCi0ag9PrbIdwNphDmYW-WQS4nFu1/view?usp=sharing 

Öt perces beszédében a preventív életmód fontosságára, illetve a fiatalkorban elkezdett egészség- és környezettudatos oktatásra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a prevenció különböző területeken alkalmazott, nagyon egyszerű tevékenységekből áll, ugyanakkor nagyon összetett és logikus láncot követ. A kezünkben van bizonyos történések megakadályozása, mielőtt még a testünket, illetve a bolygónkat kellene gyógyítani. Ebben az oktatás szerepe döntő fontosságú. Arra kérte az ülés résztvevőit, hogy vigyék haza azt a szlogent, ami úgy szól: „Prevenció a gyógyítás előtt!”

A mentális egészség világnapjára (október 10.) való készülődés keretében számos megmozdulás történt világszerte. Jason egy olyan kísérőrendezvényt szervezett az ENSZ-székházban, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a mentális egészség, illetve az immunizáció fontosságával. A "Prevenció a gyógyítás előtt: Fiatalok szerepe az egészséges társadalmak kialakításában" című kísérőrendezvényt Bogyay Katalin nagykövet asszony nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva Magyarország úttörő szerepét a történelem során az egészségügyben. A vendégelőadók között szerepelt dr. Nata Menabde, az ENSZ WHO ügyvezető igazgatója, és dr. Willibald Zeck, az UNICEF újszülöttek, serdülők egységének vezetője és egészségügyi tanácsadója. A fiatalok hangjaként az ír és a román ifjúsági küldöttek szólaltak fel. Az eseményt egy diszkusszió követte, ahol kérdéseket tehettek fel az előadóknak a résztvevők, végül egy interaktív játékkal zárult a program. Jason szerint az üzenetek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy sok betegség hátterében lelki folyamatok állnak, ezért a problémáinkról beszélni kell, és ha látjuk, hogy a társunk segítségre szorul, ne féljünk segítséget nyújtani, mielőtt túl késő lenne. A másik pedig arról szólt, hogy ha szülőkké válnak, a gyermekeiknek adandó kötelező oltásokat ne tagadják meg, mert  megóvhatják őket számos súlyos betegségtől.

Jason háláját fejezte ki azért, hogy felkészülése során sok segítséget kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, a New York-i Magyarország Állandó ENSZ Képviseletétől, illetve karunk oktatóitól, dr. Füzesi Zsuzsanna professzortól és dr. Berényi Károlytól.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!