Magyarország a legelhízottabb nemzet Európában

2019. november 15.

A gyerekek túlevéséért elsősorban az okoseszközöket és a cukros üdítőket szokták hibáztatni, pedig a szakértők szerint az étkezési szokások kialakítása leginkább a szülők felelőssége. Cukorbetegség, depresszió és rengeteg más felnőttkori probléma is várhat az elhízott kicsikre.

Globális szinten is egyre több a túlsúlyos és elhízott gyerek, Magyarország pedig világviszonylatban is kövér nemzetnek számít. A 2018-as adatok szerint 20 ezer súlyosan elhízott gyerek él Magyarországon, és bár a gyerekkori elhízás mértéke lassan egy évtizede stagnálni látszik, ez az arány még mindig elég ahhoz, hogy európai szinten a középmezőnyben végezzünk.

A WHO Childhood Obesity Surveillance Initiative programjának felmérése szerint a hat-kilenc év közötti korosztályban a magyar gyerekek 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott (viszonyítási alapként: a listát vezető ciprusi gyerekeknél ez az arány 43 százalék). Ha pedig a teljes populációt nézzük, Magyarország a legelhízottabb nemzet egész Európában, és a negyedik legkövérebb ország a világon. A gyerekkori elhízás egyre növekvő gyakoriságának tendenciája egyébként világszinten is megfigyelhető: a World Obesity Federation friss jelentése szerint jelenleg 158 millió elhízott gyerek él a Földön, de becsléseik szerint 2030-ra ez a szám akár 250 millióra is emelkedhet.

A KSH 2016-os egészségjelentésében úgy fogalmaznak, hogy a túlsúly és az elhízás a második legnagyobb élettani kockázat a magyar lakosság körében – a cukorbetegség mellett keringési megbetegedésekhez, daganatos betegségekhez és mozgásszervi betegségekhez vezethet. Ironikus módon azonban a Pécsi Tudományegyetem Gyermek Prevenciós Központjának 2018-as kutatása rávilágított, hogy a 10 év alatti gyermeket nevelő magyar anyukák sokkal jobban féltik gyerekeiket a csonttöréstől, a mandulaműtéttől, de még az influenzától is, mint az elhízástól. A kutatás egyrészt jól rávilágít, mennyire irracionális ez a hozzáállás egy olyan országban, ahol egyre több kövér kisgyerek él, másrészt arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekkori elhízásért a plusz kilókra rendre szemet hunyó szülők is felelnek.

Forrás:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!