Gyógyszerészek továbbképzése – november 8-10.

2019. november 20.

A PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézete kötelező, szinten tartó gyógyszerész továbbképzést szervezett novemberben Pécsett, több mint 260 gyógyszerész kollégának.

Mindenkori kihívás olyam tartalommal megtölteni egy kötelező szinten tartó továbbképzést, mely minden szakterület gyógyszerészei számára vonzó és őket részvételre sarkallja. Ebből a célból a pécsi szervezők a külön képzési blokkok mellett döntöttek, így a Gyógyszerellátási szakgyógyszerészetre, a Kórház-klinikai szakgyógyszerészetre és az Ipari szakgyógyszerészetre speciális előadásokon is részt vehettek a kollégák.

A gyakorlat orientált képzést a klinikusok bevonásával megtartott kiváló előadásokon túl a PTE ETK szakoktatói által tartott gyakorlati Felnőtt alapszintű újraélesztés (BLS) tréningek is színesítették.

Az első nap a kiemelkedő pécsi klinikus kollégáktól ismerhettük meg a gyakorlati bőrgyógyászat (Prof. Dr. Gyulai Rolland), a gyakorlati neurológia (Prof. Dr. Komoly Sámuel), pszichiátria (Prof. Dr. Tényi Tamás), nephrológia (Prof. Dr. Nagy Judit), valamint a gyakorlati kardiológia (Prof. Dr. Komócsi András) alapjait, illetve azokat a betegtanácsadási ismereteket, amelyeket minden gyógyszerésznek ismernie kell. A nap végén Prof. Dr. Soós Gyöngyvér az általános gondozási ismeretek mellett a rendezvényt elindító bőrgyógyászat témaköréhez kapcsolódó gyógyszerészi gondozási és terápiás ismereteket foglalta össze előadásaiban.

A második napot Prof. Dr. Pethő Gábor Nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagaink farmakológiai alapjait és legújabb ismereteit mutatta be, kiemelt tekintettel a hazánkban is elérhető hatóanyagok kardiovaszkuláris és gasztrointesztinális károsodás kockázatának megítélésének szempontjaira.

A Reanimáció és legújabb aneszteziológiai ismereteket követően (Dr. Bátai István) külön blokkok előadásait hallgathatták meg a jelenlévők.

A Gyógyszerellátási szakgyógyszerészet blokkban a gyógyszertári gazdálkodás aktuális kérdései: készlet- és költséggazdálkodási ismereteket osztotta meg velünk Dr. Sohajda Attila. Ezt követően pedig Dr. Bertalan Lóránt az ÁEEK szakmai koordinátora az EESZT és e-recept jelenlegi helyzetéről tartott felpezsdítő előadást.

A Kórházi-klinikai szakgyógyszerészet iránt érdeklődő kollégák egy labormedicina területét érintő téma mellett (Prof. Dr. Salamonné Dr. Toldy Erzsébet: Táplálék-farmakon kölcsönhatások), Dr. Higyisán Ilona c. egyetemi docens és Főgyógyszerész asszony onkológiai gyógyszerészetet átfogó előadását, valamint Dr. Télessy István c. egyetemi docens és Szabóné Dr. Schirm Szilvia egymásra tökéletesen épülő, illeszkedő táplálásterápia gyógyszerészi aspektusairól szóló ebéd utáni blokkját hallgathatták meg.

Az Ipari szakgyógyszerészet blokkban a kapszulázással és bevonással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalók (Dr. Mayer Klára és Dr. Kása Péter) mellett az újabb gyógyszertechnológiai ismeretek is megjelentek, mint a nanonetchnológia és 3D nyomtatás (Dr. Széchenyi Aleksandar és Dr. Pál Szilárd).

A szombati nap közös előadásokkal folytatódott, mely során próbálták a szervezők a téma kiválasztással a gyógyszerészettel szembeni újabb kihívásokat is megjeleníteni, valamint olyam ismeretekre felhívni a figyelmet, amelyek a modern gyógyszerész eszköztárából nem hiányozhatnak. Így megjelentek témaként a gyógyszerhiányok (Dr. Vida Róbert), a gyorsdiagnosztikumok (Dr. Miseta Ildikó), a személyre szabott orvoslás és gyógyszerészet (Dr. Sipos Katalin), valamint a gyógyszertechnológiai újabb módosított hatóanyagleadású készítményei (Dr. Pál Szilárd) és az egészségügyi technológiai értékelés szempontjai, melyet a jelenleg a világ legdrágább gyógyszeréhez kapcsolódó finanszírozási kihívások megértéséhez is alkalmas példán keresztül mutatott be Dr. Zemplényi Antal.

A továbbképzés utolsó napján részletesebben megismerkedhettünk a diabetológia és gasztroenterológia területének leggyakoribb problémáival és a gyógyszerészi szerepvállalása lehetőségeivel (Dr. Rinfel József és Dr. Vincze Áron). Dr. Horváth Györgyi Tanárnő a növényi készítményekkel kapcsolatosa kihívásokra és minőségi problémákra hívta fel a figyelmet, míg Dr. Fittler András az egyre népszerűbb internetes gyógyszerforgalmazási csatorna legális és illegális területét mutatta be a kollégáknak. Dr. Kuzma Mónikától a leggyakoribb hazai gyógyszerártalmakat ismerhettük meg.

Dr. Botz Lajos Professzor Úr, a rendezvény főszervezője, utolsó előadásában a placebo történeti és jelenlegi szerepét járta körül hatásos és valós példákon, mely során az elhangzott előadásokra is reflektált, mintegy keretbe zárva a továbbképzést, melyet csak kötelező tesztírás követett.

A résztvevők tartalmas és pörgős továbbképzésen vehettek részt, ahol a napi gyakorlati problémák azonosításához és megoldásához kapcsolódó ismereteket és módszertanokat is kaptak. A rendezvényt követően a kollégák számára egy részletes online értékelő kérdőívet küldött ki az Intézet, amely kiterjed a továbbképzés szervezésére, technikai lebonyolítására, körülményeire és nem utolsó sorban minden megtartott előadás értékelésére. A válaszadásra biztosított két hetes időtartam ellenére már 5 nap alatt (november 19-ig) 130 kolléga töltötte ki a feedback-et. Az előadások színvonalát jelzi, hogy egy előadó sem kapott 4,2 értéknél kevesebbet, míg a továbbképzés gyakorlati fókuszát bizonyítja, hogy a mindennapi gyakorlatban történő hasznosíthatóság esetében 4,1 volt a legalacsonyabb érték, melyet a kollégák adtak. A válaszadók a továbbképzés szakmai tartalmát átlagosan 4,75-re (1-5-ig terjedő skálán 0,51 szórás mellett), az előkészítést és kapcsolattartást 4,91-re (1-5-ig terjedő skálán 0,44 szórás mellett), valamint a technikai lebonyolítást 4,85-re értékelték (1-5-ig terjedő skálán 0,48 szórás mellett). A 130 fő válaszadó visszajelzése alapján a kollégák 1-5-ig terjedő skálán 0,47 szórás mellett 4,75 értékkel jelezték, hogy szívesen vennének részt a jövőben hasonló rendezvényen.

Előadóinkat és résztvevőinket is visszavárják a szervezők a rendezvényeiken!

A rendezvény további képei a galériában érhetőek el.

PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!