A PTE és a Philips a magyar egészségügyet jelentősen segítő fejlesztésben működik együtt

2019. november 22.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elindult a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek is csatlakoznak Budapesten, és öt vidéki helyszínen. November 22-én a Pécsi Tudományegyetemen is megalakult a TIP. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést.

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években már számos olyan lépést tett, amellyel a régió innovációs szereplőit ösztönözte együttműködésére. Ennek már van kézzel fogható eredménye is. A PTE és a Philips ugyanis a magyar egészségügyet jelentősen segítő, közös fejlesztésben működik együtt, amit egy kerekasztal-beszélgetésen mutattak be. Elhangzott, hogy az egészségügyi ellátások területén folyamatosan növekvő tendenciát mutat az adminisztrációs teher, ami mind az orvosok, mind a szakdolgozók munkáját nehezíti. Ebben nagy segítséget jelentenek az adatrögzítést digitalizáló és automatizáló megoldások. Az adatrögzítések digitalizálása a betegellátó személyzet terheltségének csökkentésén túl nagyobb egészségügyi és jogi biztonságot biztosít a betegek és az ellátó személyzet részére is. A PTE munkatársai a hazai használatra csak részben alkalmas PHILIPS ICCA (IntelliSpace Critical Care and Anesthesia) program továbbfejlesztésével olyan új rendszert alakítottak ki, amely minden főbb részletében igazodik a magyar intenzív terápiás betegellátás gyakorlatához, logikai folyamataihoz. A fejlesztés olyan konfigurációs csomagot alkot, melynek segítségével az eredeti program azonnal használatba vehető bármely magyarországi intenzív terápiás osztályon. A PTE és a Philips közös szándéka, hogy az együttműködés keretében a PTE Klinikai Központja alá tartozó egészségügyi intézményekben mielőbb megvalósuljon a digitális betegadat rögzítő rendszerek kialakítása. Sőt, később a rendszert országosan is ki lehetne terjeszteni, megkönnyítve és felgyorsítva ezzel valamennyi hazai egészségügyi intézmény adminisztrációját.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!