Kétnapos worskhop a transzlációs medicináról

2019. december 5.

Szeptemberben Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia impozáns székházában gyűltek össze azok a kutatók, akik az Európai Akadémia megbízásából a transzlációs medicina területén felmerülő problémák megválaszolására hivatottak.

A TM az alapkutatások és a klinikai kutatások eredményeinek, bővebben mindenféle kutatási eredménynek a mihamarabbi visszajuttatását jelenti a betegellátásba. Az egészségügyben megfogalmazott kérdésekre a válaszok csak multidiszciplinárisan dolgozó munkacsoportokban születhetnek meg és publikálhatóak a kollégák, a laikus közönség, vagy éppen a döntéshozók, ipari partnerek felé, hogy ezt követően a betegellátást segítő gyakorlattá váljanak.

A 2000-es évek óta a transzlációs szemlélet sokat fejlődött, de megjelentek különböző problémák is, amik lassítják a folyamat kiteljesedését, így a TM definiálása, a különböző programok finanszírozása vagy éppen a TM központok hiánya, továbbá a különböző szintek közötti kommunikációs nehézségek. Ezeket megértve indította útjára 2018 őszén az Európai Akadémia azt a projektet, melynek workshopját a magyar fővárosban tartották. A kétnapos szakmai találkozó sok problémát vetett fel, ezek közül néhányat meg is válaszolt. A résztvevők abban egyetértettek, hogy a megbeszélést folytatni kell, hiszen a cél közös: a minél jobb és hatékonyabb betegellátás, melynek kereteit a 21. században a transzlációs medicina biztosítja.

A konszenzus videóanyaga:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!