Az MTA doktora lett dr. Schwarcz Attila és dr. Pethő Gábor

2019. december 10.

Felavatták a Magyar Tudományos Akadémia új doktorait.

December 5-én 73 kiváló kutató kapta meg a tudományos teljesítmény egyik legnagyobb elismerését. Az MTA doktora cím odaítélésében jelöltenként mintegy 100 bíráló vesz részt, így Magyarországon ma ez a tudományos minőségbiztosítás legalaposabb, nemzetközi sztenderdeken nyugvó folyamata. A zömében az egyetemeken és az MTA Kiváló Kutatóhelyein dolgozó kutatók – köztük 14 nő – tovább erősítik az Akadémia 17 ezer főből álló köztestületét és az egész magyar tudományt, tudományos közösséget. Az MTA új küldetésének egyik legfontosabb eleme a tudományos kiválóság támogatása és gondozása, így az MTA doktora cím jelentőségének és presztízsének erősítése.

Karunkról ketten, dr. Schwarcz Attila, az Idegsebészeti Klinika professzora, és dr. Pethő Gábor, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet professzora részesültek elismerésben.

Dr. Schwarcz Attila mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) foglalkozó kutatásokat folytat,  állatkísérletekben és betegekben is vizsgálta az agyvizenyő jellegzetességeit. Magyarországon elsőként funkcionális MRI-vizsgálatokat állított be, amikkel az emberi agy működése figyelhető meg agydaganatos vagy epilepsziában szenvedő betegeknél. MRI-vel igazolta, hogy az enyhének tartott koponyasérülés is szöveti károsodást okozhat az agyban. Az elvégzett kutatómunka nemcsak tudományos, hanem a mindennapi idegsebészeti gyakorlatba átültetett eredményekkel is szolgált, ami javítja a betegek gyógyulási esélyét.

 

Dr. Pethő Gábor kutatómunkája során olyan új módszereket és modelleket fejlesztett ki, amelyeknek segítségével eredményesebbé válhatott a fájdalomkutatás, és amelyek alkalmasak a fájdalomcsillapító szerek hatásának vizsgálatára, valamint további fájdalomcsillapító szerek kifejlesztéséhez is hozzájárulhatnak. Eddig nem ismert, új típusú fájdalomcsillapítók kutatását végezte, amelynek során új mechanizmusokat tárt fel. Az általa kifejlesztett modellek használatával azonosította az enyhe hőhatással és a sebészi metszéssel kiváltott hőküszöb csökkenés mechanizmusát, tanulmányozott új receptoron ható szereket, valamint igazolt egy új, perifériásan kezdődő fájdalomcsillapító mechanizmust, amit a perifériás fájdalom-idegvég készülékekből felszabaduló anyagok közvetítenek. Munkája és vizsgálati eredményei új, kevesebb mellékhatással járó fájdalomcsillapító gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

 

Elismerésükhöz szeretettel gratulálunk!

 

Forrás:

mta.hu

Fotó:

mta.hu / Szigeti Tamás

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!