A város és az egyetem összefog a külföldi hallgatók érdekében

2014. augusztus 28.

Sajtóközlemény

A közelmúltban fontos egyeztetést tartottak a Pécsett tanuló külföldi hallgatók számára hasznos szolgáltatások fejlesztése érdekében. A Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Pécs Holding Zrt., a Tüke Busz Zrt. és a Biokom NKft. képviselői tanácskoztak arról, hogy mi módon lehetne a PTE határainkon túlról érkező mintegy kétezer hallgatója számára nyújtott városi szolgáltatásokat az ő igényeikhez igazítani.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy a külföldi hallgatók komfortérzetének növelése az egyetem és a város közös érdeke, hiszen amellett, hogy nekik köszönhetően sokszínűbbé, pezsgőbbé válik a város kulturális élete, a külföldi hallgatók komoly gazdaságélénkítő szereppel bírnak Pécs város életében. A külföldi hallgatók számára pedig a visszajelzéseik alapján nagyon fontos, hogy Pécs befogadó város legyen, ahol a magas szintű oktatás mellett hasonló színvonalú városi szolgáltatásokat tapasztalnak.

Az egyeztetésen többek között megállapodás született arról, hogy a közeljövőben felmérés készül a PTE külföldi hallgatói körében a városi szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeikre vonatkozóan, melynek eredményei alapján a város és az egyetem együttműködésében kidolgozzák a „Pécs, az egyetemváros” stratégiát (Pécs, a UniverCity).

Ez még a jövő, de vannak már kézzel fogható eredmények is. A Tüke Busz Zrt. részéről elhangzott, hogy a közelmúltban elkészült a társaság angol és német nyelvű honlapja, valamint készül egy tájékoztató kiadvány a külföldi hallgatók számára, amelyet a most kezdődő tanév elején már kézhez is kaphatnak a diákok. Szintén újdonság, hogy az adott egyetemi épületnél található buszmegállókra matricát helyeznek ki, amely a karok angol nyelvű elnevezését tartalmazza, a bérletpénztárakban pedig a díjszabási tájékoztatók angol nyelvű verzióját helyezték ki, hogy megkönnyítsék a jegy-és bérletvásárlást. Emellett okostelefonos applikáció készülne a buszhálózatról, illetve a Biokom NKft. térképet készít az egyetemi kerékpárútról, külön feltüntetve a kerékpártámaszokat, megkönnyítve a hallgatók tájékozódását.

A Pécsi Tudományegyetem nagy örömmel üdvözli a városi cégek támogatását és az összefogást a külföldi hallgatók elégedettségének növelése érdekében.

 

További információ:

Komlódiné Pozsgai Gyöngyi dr.

PTE Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya

72/501-500/12418

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!