I. Betegbiztonsági Konferencia

2015. február 25.

2015. március 19-21, a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika szervezésében

Az I. Betegbiztonsági Konferencia

Nyilatkozata és Felhívása

az egészségpolitika, egészségügyi dolgozók, illetve a betegek számára

 

A magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés joga alapjog az Európai Unió elvei, illetve Európa polgárainak igénye szerint. A betegek – mint az egészségügyi szolgáltatások igénybe vevői – tehát jogosan várják el, hogy a szolgáltatók minden erőfeszítést megtegyenek a fenti jog érvényesüléséért, beleértve a betegek biztonságát is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint azonban minden tizedik, egészségügyi ellátásban részesülő beteget valamilyen – megelőzhető – károsodás érhet. Ezeknek csak töredéke vezethető vissza szakmai szabály figyelmen kívül hagyására.

Az egészségügy rendszere komplex, bonyolult, dinamikus szerkezet, az ellátásokban egymásra épülő folyamatok külső és a belső hatások következtében folyamatosan változnak. Az ellátás eredménye nem csak a rendelkezésre álló kezelések hatékonyságától, a betegek egyéni különbözőségétől függ, arra számos egyéb kockázati tényező is hatással van. S minél bonyolultabb egy rendszer, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rendszerhibák. Tehát az egészségügyi ellátás sem lehet teljesen hibamentes, ám a rendszerhibák és következményeik legnagyobbrészt kiküszöbölhetőek. Éppen ezért a betegbiztonság rendszerszemléletű megközelítést igényel.

A hibák csak a működési feltételek optimalizálásával, a folyamatok és a rendszerek áttervezésével, illetve az emberi hiba-lehetőségek minimalizálásával csökkenthetők. A hibákat észlelni kell, majd fel kell tárni a háttérben lévő okokat, végül ezek alapján változtatni kell a folyamatokon. A hibákból mind egyéni, mind szervezeti szinten tanulni kell. A betegbiztonság korszerű szemlélete szerint a gyűjtött hibák olyan értékes források, melyekből építkezni lehet, hiszen ha mindenki csak egyéni hibáiból szeretne tanulni, az nagyon hosszú, fájdalmas, szükségtelenül költséges és a betegekre nézve indokolatlanul kockázatos folyamat alapján hozna eredményt. Minden érintett érdeke szerint értelmetlen a hibákat büntetni, hiszen ez inkább azok elrejtéséhez vezet.

Az I. Betegbiztonsági Konferencia résztvevői, valamint e Nyilatkozat és Felhívás aláírói arra kívánják felhívni az egészségpolitika, egészségügyi dolgozók, illetve a betegek figyelmét, hogy a betegellátás biztonsága, az egészségügyi ellátásokhoz kötődő, megelőzhető károsodások csökkentése manapság világszerte az egyik legfontosabb szakmai cél. Ezt a célt azonban csak több feltétel egyidejű teljesülése esetén lehet elérni: az egészségpolitikának a feltételeket kell biztosítania, az ellátórendszerben dolgozóknál szemléletváltozásra van szükség, az ellátottakat pedig folyamatosan kell tájékoztatni a betegbiztonság fogalmáról, óhatatlan korlátairól.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!