In memoriam Dr. Jakó J. Géza

2015. november 26.

Dr. Jakó J. Géza professzor, világhírű sebész, kutatóorvos, feltaláló, oktató, a lágyszövet mikrosebészet, lézersebészet, minimálisan invazív sebészet modern technikáinak kifejlesztője, az Egyesült Államok elnökei, Ronald Reagan és George H. W. Bush rákkutatási tanácsadója november 1-jén, 85 éves korában elhunyt.

1930-ban született Budapesten.  1954-ben summa cum laude eredménnyel végezte el a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet. Anyai nagyapjához, Krepuska Géza professzorhoz, a SOTE első fül-orr-gégészeti klinikája vezetőjéhez hasonlóan érdeklődése a fül-orr-gégegyógyászat felé fordult.  

Az 1956-os forradalom szabadságharcosaként  szervezte a sebesültek mentő- és sürgősségi ellátását a Péterfy Sándor utcai kórházban. A forradalom után menekülnie kellett a kommunista megtorlás elől. 2000-ben erőfeszítéseiért Magyar Lovagrenddel tüntették ki.

1957-ben érkezett meg Bostonba. Fül-orr-gégész és fej-nyak sebészi szakvizsgáját a Harvard Medical School-on tette le.  

1962-ben fejlesztette ki első mikrosebészeti eszközeit a hangszalagok és a gégerák kezelésére. Ugyanebben az évben magánklinikát hozott létre Boston elővárosában, Melrose-ban; sebészi tevékenységét tovább folytatta Boston kórházaiban.  

A 60-as évek végén a Boston University School of Medicine munkatársa is lett. Ott alkalmazta első sebészi széndioxid-lézerét, melyet fizikus barátjával, Polányi Tamással fejlesztett ki. Rövid idő alatt bebizonyította, hogy a lézer sokféle fej-nyak lézió kezelésére alkalmas, és kiterjesztette a lézerkezelést más orvosi szakmákra is, különös tekintettel a daganatok terápiájára.

1973-ban professzorrá és kutatási igazgatóvá nevezték ki a Boston University-n. Professzor lett a Northeastern University-n és a Massachusetts Institute of Technology-n is. 1970-től 8 éven át a National Institutes of Health főtanácsadó volt.

1984-ben publikálta Dr. Jakó a computer- és képalkotás-támogatott sebészi tervezés és terápia koncepcióját.  

Alapító tagja volt az American Society for Laser Medicine and Surgery társaságnak, tiszteletbeli tagja volt számos amerikai és nemzetközi társaságnak, tevékenységét több amerikai és nemzetözi kitüntetéssel ismerték el. Dr. Jakót a “lézer sebészet atyjaként” ismerik el.

Korai támogatója és tagja volt a Hungarian Society of Massachusetts-nek. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagjának választották.  

Karrierje során Jakó professzor több mint 150 publikációt jegyzett, köztük könyvfejezetekkel és szabadalmakkal a minimálisan invazív, mikro- és lézersebészet területén. Több mint 120 sebészeti eszköz viseli a nevét, közülük az endoszkópos műszerek a legjelentősebbek.  

Dr. Jakó lelkes emberbarát volt: műszereket és műtőberendezéseket adományozott magyar kórházaknak.  

Felesége, Maria M. (Gal) von Jakó, három gyermeke, Dr. Ronald A. von Jakó, Cynthia M. von Jakó, Dr. Christopher R. von Jakó és unokái gyászolják.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!