Több mint 3,7 milliárd forintot osztanak szét az Egészségbiztosítási Alap megmaradt forrásaiból

2018. január 3.

Több mint 3,7 milliárd forintot osztanak szét az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátásokra szánt 2017-es, megmaradt forrásaiból hat nagy terület között - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága.

A járóbeteg-szakellátás 1,14 milliárd forintot kap a maradványösszegből, ezen a területen egyébként 2016 végén is egymilliárd forintot osztottak szét.

Az onkológiai diagnosztikai járóbeteg-szakellátás területe ezúttal 1,05 milliárd forintot kap, összehasonlításképp legutóbb 1,6 milliárd forint jutott a daganatos betegek gyógyításában részt vevő egészségügyi intézményeknek. Most az onkológiai diagnosztikai vizsgálatok ösztönzésére 764,2 millió forintot biztosítanak, a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok esetében a vizsgálatokat végző szolgáltatók a többletteljesítményük és a felosztható keret arányában 286 millió forint erejéig részesülnek a maradvány összegéből.

A magas költségigényű rehabilitációs ellátások a tavalyi 5,1 milliárd forinttal szemben most 150 milliót kapnak. A várólista csökkentésére egymilliárd forintot kaphatnak azok a kórházak, ahol térd- és csípőízületi revíziós műtéteket végeznek - egy éve a várólista-csökkentési program nem részesült a maradványösszegből.

Az otthoni szakápolás és a hospice ellátás az év végi megmaradt összegből 320 millió forint, a koraszülöttmentés 80 millió forintot, az érsebészeti centrumok pedig 50 millió forintot kapnak.

A 2016-os kasszasöprésnél az ultra ritka betegségek kezelésére 1,7 milliárd forint jutott, a sürgősségi betegellátás pedig 828 millió forintot kapott, az egyes, kiugró költséggel járó ellátási esetekre 2016 év végén 93 millió forintot fizetett ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap.

Forrás

vg.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!