Ultramodern képalkotó készülék az Ortopédiai Klinikán

2018. január 16.

Üzembe helyezték az alacsony dózisú 2D/3D képalkotó rendszert, az EOS 2D/3D készüléket a Klinikai Központ Ortopédiai Klinikáján. Az eszközre kapott támogatás nettó 189 000 000 forint. Beszerzése a „Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai” című, GINOP-2.3.3-as K+F infrastruktúra fejlesztési konstrukciójának keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében zajlik a pécsi Ortopédiai Klinika vezetésével, a szegedi Ortopédiai Klinikával történő együttműködésben, összesen 508,06 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. Célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport, és az ehhez köthető, egészséges életmód-programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

A rendkívül modern készülék jelentősége kiemelkedő nemcsak a projekt megvalósítása, hanem a PTE és a Klinikai Központ szempontjából is. Az EOS 2D/3D rendszer ugyanis az egyetlen olyan röntgenkészülék, amely lehetővé teszi a teljes test torzításmentes, 3D-rekonstrukcióra alkalmas leképezését álló, vagyis terhelt helyzetben, ultra alacsony sugárdózis mellett. Az EOS 2D/3D a hagyományos röntgenkészülékekhez képest 85%-kal, a digitális készülékekhez képest 50%-kal alacsonyabb sugárdózis mellett, akár teljes test méretű, jobb minőségű kétirányú röntgenfelvételek készítésére alkalmas. Alkalmazásával bizonyos mozgásszervi CT vizsgálatokhoz viszonyítva 95%-os sugárdózis-csökkenés érhető el.

A berendezés további klinikai jelentősége, hogy egyidejűleg kétirányú röntgenfelvételeket készít – ennek időtartama 10-25 másodperc -, amelyek alapján nagy pontosságú, térbeli rekonstrukció elvégzése lehetséges a sterEOS 3D speciális szoftverrel. A készülék több mint száz, a csontvázra vonatkozó klinikai paraméter automatikus meghatározására képes. A fentieknek rendkívüli jelentősége lehet például a műtétek előtti tervezés és az eredmények objektív megítélése során. A technika lehetővé teszi az ülő helyzetben történő vizsgálat elvégzését is, így jól alkalmazható mozgássérültek, parasportolók esetében is. Az új fejlesztésű, és rendkívül modern ún. MicroDose opció segítségével készített felvétel olyan minimális ionizáló sugárzással jár, hogy szűrővizsgálatokra is alkalmas. Ez lehetővé teszi gyermek-és serdülőkorban számos - a sportképességet befolyásoló – állapot, illetve esetleges mozgásszervi elváltozás megítélését ( gyermekkori aszeptikus csontelhalások, gerincdeformitások, végtaghossz különbség ), a sportsérülések utáni gyógyulási folyamat nyomon követését, valamint a csontérettség és a csontkor megállapítását is.

Forrás

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!