Okostelefonálás, tabletezés - nyaki gerinc- és csuklópanaszok

2018. január 22.

Naponta átlagosan 2-4 órát töltünk mobilozással, okostelefonokon intézünk ma már majdnem mindent, miközben természetellenes szögben tartjuk a nyakunkat. Ez egy évben akár 1460 órát is jelenthet. Amerikai egyetemistákat kérdeztek arról, vajon tudják-e, mi áll a gyakori nyaki gerinc- és csuklópanaszok mögött. A válaszokból kiderült, nem is gondolták, hogy a panaszok okozója leginkább a túlzott mobilozással és a tabletezéssel összefüggő helytelen testtartás.

Dr. Mintál Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának ortopéd sebész szakorvosa, sportorvos elmondta: a mobileszközök több helyváltoztatást tesznek lehetővé, mint az asztali számítógépek, azonban nem vesszük észre, hogy sokáig ugyanabban a pozícióban maradunk, kényszertartásban. Ebből adódnak aztán a problémák.

Otthon gyakran az ágyban használjuk a kütyüket, könyökölve, mereven tartva a vállat és a nyakat, illetve hanyatt fekve, magunk fölé tartva a gépet. Egyik testhelyzet sem kényelmes - világít rá a szakorvos. Amennyiben nélkülözhetetlen ezeknek az eszközöknek a használata, legalább figyeljünk oda arra, hogy tartsunk szüneteket, változtassunk testhelyzetet, és időnként egyszerű nyújtógyakorlatokkal mozgassuk át a testünket. Jót tesz még a masszázs és a relaxáció is. Megelőzni sokkal könnyebb a bajt, mint kezelni azt - tanácsolja Dr. Mintál Tibor.

Forrás

webbeteg.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!